Egyéb

Idén karácsonykor…

Idén karácsonykor…

Talán te is, ugyanúgy mint én, minden évben megfogadod azt, hogy idén karácsonykor másképp fogsz csinálni mindent. Többet leszel a szeretteiddel, nyugodtabb leszel, jobban fogsz örülni a karácsonyi varázsnak, kevesebbet fogsz dolgozni és hagyod, hogy a karácsony igazi ünnep legyen.

Egész évben erre a néhány napra várunk és mikor eljön a karácsony a nagy várakozásból legtöbbször csak csalódás, keserűség és kimerültség marad. Miért van ez így? Miért nem ünnep az ünnep? Miért kapaszkodunk görcsösen olyan dolgokba, amelyektől igazi „karácsonyi feelinget” várunk, de mégsem kapjuk meg ezt.

Teljesen értelmetlen az ötfogásos menü, az hogy egy egész hadseregre főzünk, este későig a konyhában sürgünk-forgunk, látástól vakulásig takarítunk, tolongva és rohanva vásárolunk a plázákban, este pedig kimerülten, torokszorító érzéssel ágyba hullunk, mint egy élő halott és csak arra tudunk gondolni, hogy még mennyi mindent el kell intézni karácsony estéig.

És annak ellenére, hogy a karácsony a szeretet és a család ünnepe, bizony egyedül és magunkra hagyva érezzük magunkat ezzel a sok feladattal és tennivalóval.

Miért ilyen a karácsonyunk? Mióta szól a karácsony a főzésről, takarításról, rohanásról?

Tesszük a feladatainkat, látástól vakulásig mindent elkészítünk ahhoz, hogy a karácsony igazán különleges legyen. És mindeközben azzal a gondolattal próbáljuk nyugtatni önmagunkat, hogy mindezt a gyerekeinkért, a családért, a hagyományért vagy ki tudja mi másért tesszük meg.

Közben a szívünk mélyén mi is tudjuk, hogy senkinek sincs szüksége ilyen karácsonyra.

A gyerekeinknek nem az számít, hogy szilvával töltött pulyka és házi zserbó legyen az asztalon, hanem az, hogy együtt a család. Nekik vidámságra, szép emlékekre és egy boldog anyukára van szükségük. A gyerek mit sem ért a sok ünnepi díszből és gourmet vacsorából, neki csak az számít, ha együtt a család, mindenki örül és vidáman tölthetik el ezt a néhány napot. A gyereknek idő és odaadás kell, nem bejgli vagy töltött csirke.

Nem kell kitenni a lelkünket, azért hogy a család, rokonok és barátok egy-két bókja miatt kimerülésig főzünk és takarítunk. A karácsony nem az áldozathozatalról szól, hanem arról, hogy boldog vagyok és ezt a boldogságot a szeretteimmel szeretném megosztani. Nem számít mit gondol majd a család rólam, az számít én hogyan érzem magam.

Ne akarjunk egyszer egy évben mindent tökéletesen csinálni. Ünnepelni nem csak a csillogó karácsonyfa mellett lehet, hanem az év minden napján lehet. Az év minden napján úgy kellene élni, mint ahogyan ezekben a karácsonyi napokban szeretnénk. Boldogan, vidáman, meghitten és békésen.

Nem a különleges receptektől, vagy a drága ajándékoktól vagy a díszektől lesz karácsony a karácsony, hanem az emberektől, akik körül vesznek minket. Azok akik az év minden napján velünk vannak, akik igazán szeretnek minket és akikre mindig számíthatunk.

Nem kell ebbe a néhány napba mindent bele sűríteni és teljesen irreális elvárásokat támasztani magunkkal szembe. Megrökönyödésig sütni-főzni, kimerülésig takarítani és díszíteni, napokig rohangálni a bevásárló központokban.

A karácsony nem az áldozatról vagy a mártírkodásról szól.

A karácsony rólunk szól. Mi magunk vagyunk a karácsony, az amit kihozunk belőle. A karácsonyt lehet egy rendelt pizzával, csillagszórókkal és társasjátékokkal is eltölteni, vagy rég nem látott álszent rokonok és családtagok társaságában, ahol mindenki csak vigyorog és jópofizik, de valójában e mögött csak üresség van.

Mi döntjük el, hogy az idei karácsonyunk milyen legyen. Nem a rokonokról, nem a barátokról szól a karácsony, nem kell itt senkinek sem megfelelni. A karácsony arról szól, amit legbelül érzünk, arról amire a legjobban vágyunk. Pihenésre, nyugalomra, békére, örömre…ki-ki mire vágyik, azt valósítsa meg.

Olyan jó lenne ha idén karácsonykor sikerülne félretenni a szokásokat, hagyományokat, elvárásokat, az udvariasságot és illemet, és csak egyszer kipróbálni milyen is a karácsony, mindezek nélkül.

Vajon milyen is az a karácsony mikor az ember kipihent, jókedvű, nem vállalja túl magát, van ideje a gyerekekkel együtt játszani és örülni tud?! Képzeld el, milyen lehet az ilyen karácsony?

Talán megéri idén karácsonykor kipróbálni ezt. Ha nem is sikerül mindent egyből másképp csinálni, már az is elég, ha egy-két dologról lemondunk a listánkról és helyette olyan értékes pillanatokkal és élményekkel töltjük meg, ami örökre meg fog maradni.

Én az idén karácsonykor ki fogom ezt próbálni. Kipróbálom az olyan karácsonyt, ahol nem az éjfélig tartó készülődésről, az órákig tartó ajándékvásárlásról vagy a napokig stresszelt állapotról szól az egész.

Ha senki más nem is csinálja ezt körülöttem, én akkor is meg fogom próbálni….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.